16 May 2010

Tukar Icon Pada Address Bar

hmmm....
Setiap kali kita membuka website atau blog kita dapat melihat gambar atau icon pada address bar . Blogspot mempunyai icon default yang dapat kita lihat seperti gambar seperti ini~""
Anda boleh menukar icon itu kepada icon yang anda suka,mudah je ni....
kam0o bulih guno ikot dang jah saiz gambar/icon tuhh..(Bunyi kapung doh slow2..)
langkah....(sdp skit bunyi)MySpace

1 ~Log in to your dashboard
2 ~pegi kat layout ~~> Edit HTML
3 ~copy kod ni
<link href='URL GAMBAR/ICON' rel='SHORTCUT ICON'/>
4 ~paste kod di atas sebelum
</head>
5 ~ Click on "save Template" and you are done.

ni contoh code dye...
<link href='
http://www.dcp-print.com/images/DesignTooldBar/ArrAnim.gif' rel='SHORTCUT ICON'/>

Mudah je kan??MySpace
hmmm...kalau la anda malas sangat nok cari satu2 dalam HTML uh...
anda bole bengunakan cara yang lebih mudah "Ctrl + f" n tulis je kod yang anda mahu cari...


tengok kat blog aku uhh...ader icon bumi uhh..lawa kn?
(puji sndirik pnya la plop)
hmmm....try yeaa...jngn x try.....
MySpace

4 Suntikkan Semangat:

Rainbow said...

salah code atas uhh..nty aq tukar..xda mase lg..

Rainbow said...

yeahhh...code uh dah btol...slmat mencoba...xoxoxoxoxo~

mamaiman said...

tak jadik pon dik..dok kuar icon B blogspot jugak...

Rainbow said...

uh dah letak satu contoh code...try lg...pakai mozila...

Post a Comment